Roothan

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

... bryndzových haluškách

Ako ich mať rád

Bryndzové halušky. Už keď som to napísal mal som na ne chuť. Proste milujem ich. Prvé zmienky o tomto jedle sú zo začiatku 19. stor. ako o jedle chudobných a ťažko pracujúcich.

Prečo to píšem? Nuž preto že som započul v SRo  zamyslenie sa práve ohľadne tejto „maškrty“ a uvedomil som si koľko pravdy v tom bolo.

Ide o to že buď ich milujete alebo vám nechutia. Žiadna stredná cesta nie je. No veľkým faktom ostáva že z tábor tých „druhých“ len málokto jedol tie halušky o ktorých hovorím. Zasa môžem vziať za príklad kamarátku od BA. Ona to nechce, jej halušky nechutia. Potom ich urobila naša spoločná kamarátka a ejha čo sa stalo. Chutili jej a dá sa povedať že dosť. Prečo? Lebo u nich sa také nerobia. Takže nie je umenie urobiť bryndzové halušky. To dokáže priemerný kuchár v každej kvázi slovenskej reštaurácii. Umenie je urobiť dobré halušky. Správne „naštikané“ najlepšie z dreveného lopárika. Dobre uvarené s ideálnym pomerom bryndze a hlavne poliate vypraženou masťou s veľa chrumkavými škvarkami dobrej slaniny.

Zabudnite na tie z prášku. To nie sú halušky a ak ich aj urobíte budete ľutovať minuté peniaze. Aj na tú bryndzu hrudkovú čo ju nazývajú čerstvou májovou aj keď je január. Radšej si zájdite na Liptov, Oravu, Horehronie či zájdite do Turca. Proste všade tam kde je tradícia salašníctva. No nezabúdajte že ani tu nemusíte dostať to pravé orechové na tanieri. Hlavne v dobe keď každý chce zarobiť na všetkom. Radšej sa opýtajte miestnych kde robia najlepšie. Poväčšine vám poradia správne pretože sú to ako ja milovníci tohto božského jedla.
Som presvedčený že sa rady priaznivcov bryndzových halušiek rozrastú po tej skúsenosti.

PS: Najlepšie sú od mojej mamy. A nie je to len môj neskromný názor ale aj ľudí čo navštevujú podnik kde pracuje ;D


Úvahy o ... | stály odkaz

Komentáre

  1. daj suradnice:)
    nech vyskusame...mne a mojim synom chutia aj tie moje, i ked bryndzu riedim kyslou smotanou, aby bola hladsia a lepsie sa zmiesala s haluskami...a na vrch opecenu prerastenu oravsku slaninku...
    publikované: 06.08.2009 23:04:41 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. moja mama robí squellé halušky mňam :)
    len teda s tou bryndzou je kríž, prejsť pol slovenska kvôli bryndze na halušky
    to už má od stravy chudobných
    herdek ďaleko :)
    publikované: 07.08.2009 06:51:34 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  3. ... :-))) ...
    ...mňa raz moja mama vysmiala,lebo sa mi rotziekli...od toho dňa som ich nerobila roky,ale teraz...pošmákli by ste si...prišla prax,vzhľadom na kyseliny akými sú môj manžel a syn. Ak robím halušky, tak vo "vajlingu"...a musia tiecť po brade....ale som hladná... :-)
    publikované: 07.08.2009 08:54:38 | autor: flexi (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. meciarova
    halušky alebo strapačky??????? Halušky dávajú v reštikách a preto stoja veľký prd! A kombinácia halušky nechutná bryndza a gumové oškvarky no parááááda!
    publikované: 07.08.2009 09:10:21 | autor: meciarova (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. :))
    mne ste tiež narobili slinky... ešte šťastie, že máme blízko pravú liptovskú bryndzu ... mňaaaaam :-)
    publikované: 07.08.2009 10:26:12 | autor: piratka (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Roothan...
    ty mi tu ale robíš chute... ((-:
    Keď sa dostaneme na stredné Slovensko, veru si na nejakom salaši halušky dávame...
    publikované: 10.08.2009 01:54:36 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014